Harder zwemmen dan ooit..

Voor veel zwemmers en trainers draait het erom dat zwemmers bij wedstrijden harder gaan dan ooit te voren. Vooral in de leeftijden tot 14-17 jaar gebeurt dit regelmatig, maar als de zwemmer daarna wat ouder wordt, wordt het zwemmen van een PR vaak lastiger. Zwemmers kunnen hierdoor gedemotiveerd raken en ook trainers staan soms het de handen in het haar.

Het zwemmen van een PR is een resultaat- of prestatiedoel. Een resultaatdoel is een doel dat zich focust op het resultaat van de race, zoals bijvoorbeeld een eindtijd onder de minuut of een 1e plaats. Naast resultaatdoelen bestaan er ook procesdoelen. Deze procesdoelen zijn doelen die gaan over het zwemmen zelf, bijvoorbeeld het technische doel ‘4 vlinderkicks na ieder keerpunt’ of het tactische doel ‘de 3de baan van een 100m gaan versnellen’.

Het is belangrijk dat zwemmer en trainer naast resultaatdoelen ook procesdoelen stellen. Bedenk samen welke dingen in het proces (bijv. techniek, keerpunten, raceverdeling, slagfrequentie) verbeterd kunnen worden, zodat uiteindelijk ook het resultaat beter wordt. Je hebt namelijk procesdoelen nodig, zonder verbetering in het proces kan een zwemmer niet harder zwemmen. In de jongere jaren gaat het verbeteren van het proces door groeien zo goed als ‘vanzelf’. Op het moment dat zwemmers uitgegroeid zijn, stopt dit ‘automatische’ verbeterproces. Daarom is het ook belangrijk om ook op jonge leeftijd al met procesdoelen aan de slag te gaan, zodat trainer en zwemmer weet wat het belang van de procesdoelen is.

En nog een groot voordeel: procesdoelen houden jou of je zwemmers gemotiveerd! Als het tijdens een race lukt om daadwerkelijk 4 vlinderkicks te maken na alle keerpunten én het lukt om de 3de baan te versnellen, dan weet je dat je je doelen hebt gehaald en dat je weer een stapje dichterbij je resultaatdoel bent.

Dus ondersteun je zwemmers of jezelf en begin met het stellen van procesdoelen tijdens je races. Dan bereik je uiteindelijk wat iedereen wil, namelijk een PR zwemmen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>