Een gezond lichaam kan niet zonder gezonde geest

Vandaag stond het onderstaande bericht op de website van de NOS. Goed dat hier aandacht voor is!

http://nos.nl/artikel/2061692-groothuis-wil-sportwereld-beter-laten-omgaan-met-depressies.html

Je mentale welzijn is namelijk van grote invloed op je (top)sportprestaties. Mentale aspecten dragen bij aan het leveren van een topprestatie. Je maximale niveau behaal je als je je fysieke, technische, tactische en mentale vaardigheden optimaal kan inzetten. Op dat moment stijg je boven jezelf uit en presteer je naar jouw optimale kunnen. Je kunt zelf invloed uitoefenen op het bereiken van die ideale prestatie. Mentale aspecten kun je namelijk trainen. Daarbij is het van belang om niet puur stil te staan bij het verbeteren van je prestaties, waar vaak op wordt gefocust bij mentale training voor (top)sporters, maar om ook aandacht te hebben voor hoe jij je voelt. Je kunt niet optimaal presteren als je zelf niet lekker in je vel zit. Depressieve gevoelens, angst, faalangst, stress, piekeren en niet goed slapen zijn voorbeelden die invloed hebben op je algehele welzijn en je prestaties. Ook de aanwezigheid van blessures kan voor veel stress, angst en bijkomende klachten zorgen. Dit terwijl juist stress van negatieve invloed is op je herstel. Wist je dat je met behulp van gerichte coaching en mentale training kunt werken aan een betere stresshantering? Ook kunnen mentale oefeningen je helpen om tijdens het herstelproces minder achterop te raken. Dit door bestaande ingeslepen bewegingspatronen in je hoofd te blijven herhalen zodat deze niet vervagen in de periode dat je niet kunt trainen.

Weet jij welke mentale aspecten bijdragen aan een topprestatie? Onder andere deze:

Uit onderzoek is gebleken dat je betere prestaties neerzet als je plezier ervaart in je sport en je geen angst hebt om te falen of niet te bereiken wat je wilt bereiken.

Hoe zit dat bij jou? Heb jij plezier in het zwemmen? Ben jij je angsten de baas of zijn zij jou de baas?

Wil je met mentale training aan de slag? Om je prestaties te verbeteren, lekkerder in je vel te komen zitten of om sneller te herstellen na blessures? VENAVI biedt zowel individuele coaching en training als bijvoorbeeld een lessenreeks voor jeugdige (top)sporters. Informeer naar de mogelijkheden via info@venavi.nl of bekijk onze website www.venavi.nl

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>